Tindrem aigua per regar amb el canvi climàtic?

reg-en-horta

L’aigua, un recurs que ha motivat incursions a la Lluna i al planeta vermell a la recerca de vida present o passada i que, al mateix temps, des del desembre de 2020 cotitza a la borsa de Nova York, al Wall Street. Aquesta notícia potser és la més sonada darrerament en relació a l’aigua i al canvi climàtic, encara que aquest últim no es mencioni, hi va totalment implícit.

I és que és ben conegut que el canvi climàtic està plenament en marxa 10. Encara que probablement moltes de nosaltres continuem alienes, ja que no en notem directament els efectes i res no ens força a canviar la nostra quotidianitat. La pagesia del país ha estat, de ben segur, el primer sector en notar-ne els efectes, però com bé sabem, aquesta representa un percentatge mínim de la població activa de Catalunya.

A l’agricultura, l’aigua representa un factor limitant. Aquest és un fet que cal no oblidar en cap moment. I remarco, en cap moment.

Les perspectives de futur del canvi climàtic ens aboquen a una major recurrència de les sequeres i de temporals de pluja, és a dir, estem parlant d’episodis extrems 5. A més, s’espera un allargament de les condicions estiuenques, començant abans (actual primavera) i acabant més tard (actual hivern) el període (2020-2050) segons apunta l’informe del Servei Meteorològic de Catalunya 5. A tot això, cal afegir un augment de la temperatura superior a +3,5 ºC a zones d’interior de Catalunya al 2050, que provocarà un augment de l’evapotranspiració i per tant, majors necessitats hídriques 5. Cito literalment de l’informe:

 “[…] Aquest augment implicaria una major durada i per tant una major intensitat de les sequeres. És preocupant aquest fet, perquè els majors augments projectats es donarien a zones agrícoles importants del país amb un més que previsible augment de les necessitats de reg d’aquestes zones. Addicionalment, són indrets que ja estan experimentant actualment un augment significatiu en les seves necessitats de reg. […]”

A Catalunya el 2002 va començar a construir-se la major obra hidràulica del país, amb un pressupost de 1000 M  d’euros, tot i que podria arribar als 2000 M d’euros 8, 9. Es tracta del Canal Segarra – Garrigues, que inicialment planejava irrigar 70.000 ha de les quals avui en dia s’irriguen només un 14 % de les hectàrees previstes 1. El motiu de convertir al regadiu aquesta gran quantitat de superfície és econòmic: produir més amb l’ús de varietats més adaptades al regadiu de les espècies ja implantades o bé introduir noves espècies d’un major valor econòmic.

Aquest exemple és perfecte perquè és un clar reflex del que implica aquest progrés que es basa en la conversió de parcel·les de secà en regadiu:

  • Aquest canal capta l’aigua del Pantà de Rialb, alimentat principalment pel riu Segre, i en dos punts més del Segre. El riu Segre neix al vell mig dels Pirineus catalans. Amb l’augment de la temperatura, arribant als +4 ºC al Pirineu cap al 2050, podem preveure un escurçament de la temporada en la que hi ha mantell nival al Pirineu 5. L’any actual seria un bon exemple del que pot succeir amb més recurrència al llarg del Pirineu (veure imatge). Recordem que la fusió de la neu alimenta rius molt importants a Catalunya (Segre, Ter, Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana) en època estival, moment que coincideix amb l’alta demanda hídrica dels cultius i per tant, en època de sequera, aquesta situació presentarà situacions crítiques sobre l’ús de l’aigua (recordatori: fa només 12 anys ja es van aplicar fortes restriccions d’aigua i, més properament, el 2017 també va ser necessari l’ús de restriccions hídriques en alguns municipis).
  • El plantejament inicial del projecte, ocupava Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), fet que va provocar un allargament de l’inici d’obres. L’informe Estat de la Natura a Catalunya 2020 destaca una pèrdua en els últims 20 anys d’un 34% de biodiversitat als espais agrícoles, situant-se com el segon ambient on se n’ha produït una major pèrdua. A més, indica que el principal motiu de la disminució de biodiversitat és la pèrdua d’hàbitat. I és que moltes aus estepàries, que nidifiquen en aquests espais i en el tradicional guaret, lligat a finques de secà, veuen com el seu hàbitat es transforma radicalment 4.
  • La conversió de zones de secà al regadiu és una passa més cap a la intensificació de l’agricultura, fet que desencadena altres processos: major aplicació de fitosanitaris i augment del treball del sòl 4.
  • La combinació d’obres faraòniques com aquesta, que abasten una gran superfície de territori, i la mirada curtterminista ens situen en un terreny de vulnerabilitat, davant les prediccions del canvi climàtic i un canvi de model generalitzat que pot penjar d’un fil en situacions crítiques (no tan llunyanes, ja ho hem vist). Fortes inversions en aquest sentit ens apropen a la vulnerabilitat i ens allunyen de la resiliència.
  •  La implantació de noves espècies adaptades al regadiu amb un major valor econòmic exposa el territori a situacions de sequera i onades de calor, totes dues amb una previsió que siguin més llargues i més recurrents 1, 5. En casos de sequera, aquestes espècies redueixen ràpidament el seu rendiment en falta d’aigua, en comparació amb espècies adaptades al secà 7. En relació a les onades de calor, està demostrat que amb altes temperatures les plantes no poden absorbir aigua a un ritme igual al que evapotranspiren, i per tant, pateixen estrès i una conseqüent pèrdua de producció 6. El mateix passa amb l’ús de varietats molt rendibles en regadiu, però que baixen molt el rendiment en condicions més severes 6.

Fotografia extreta de Wikipedia.org

Referències

1 El Canal Segarra – Garrigues escampa riquesa a Sanahuja. El Periódico (29-01-2014) https://www.elperiodico.cat/ca/politica/20140129/el-canal-segarra-garrigues-escampa-riquesa-a-sanauja-3056069

2 Informe Estat de la Natura a Catalunya 2020 http://mediambient.gencat.cat/web/.content/home/ambits_dactuacio/patrimoni_natural/sistemes_dinformacio/observatori-patrimoni-natural-biodiversitat/informe/estatgeneraldelabiodiversitatacatalunya-2020.pdf

3 Full de Conjuntura Setmanal (Setmana 12: del 16 al 21 de març) http://agricultura.gencat.cat/web/.content/de_departament/de02_estadistiques_observatoris/13_publicacions_estadistica_del_dar/02_fulls_conjuntura_agraria/any_2020/fitxers-binaris/1340.pdf

4 Landscape-Scale Effects of Irrigation on a Dry Cereal Farmland Bird Community. Frontiers in ecology and evolution. David Giralt et al. (2021). https://doi.org/10.3389/fevo.2021.611563

5 Escenaris climàtics regionalitzats a Catalunya (ESCAT-2020). Servei Meteorològic de Catalunya. Departament de Territori i Sostenibilitat. https://canviclimatic.gencat.cat/web/.content/03_AMBITS/adaptacio/ESCACC_2021_2030/Projeccions_ESCAT_2020_FINAL.pdf

6 Water-Use Efficiency: Advances and Challenges in a Changing Climate. Hatfield Jerry L., Dold Christian. Frontiers in Plant Science (2019). https://doi.org/10.3389/fpls.2019.00103

7 Nader, Katerji & Mastrorilli, Marcello & Rana, G.. (2008). Water use efficiency of crops cultivated in the Mediterranean region: Review and analysis. European Journal of Agronomy. 28. 493-507. https://doi.org/10.1016/j.eja.2007.12.003.

8 Aigües del Segarra Garrigues S.A. https://aiguessegarragarrigues.cat/ca/dades-generals/

9 PDE denuncia a Fiscalia desviació 81% en pressupost canal Segarra-Garrigues. La Vanguardia (06-02-2014) https://www.lavanguardia.com/vida/20140206/54400893056/pde-denuncia-a-fiscalia-desviacio-81-en-pressupost-canal-segarra-garrigues.html

10 Usted no se lo cree. Ferran Puig Vilar. https://ustednoselocree.com/

11 Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) www.icgc.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: