Les bardisses d’esbarzer

L’esbarzer o albarzer (Rubus ulmifolius), anomenat zarzamora en castellà es tracta d’una planta de la família de les Rosàcies. És una planta arbustiva amb les tiges vigoroses, arcades i amb una gran quantitat de punxes en forma de falç, qualitat que fa que sigui ben recordada per qui la trobi al seu camí.

Creix habitualment als marges de bosc o en clarianes assolellades, també a les vores de camins, límits de cultius i talussos. Se la troba des dels 0 als 1.600 m d’altitud i en multitud de sòls. Es tracta d’una espècie amb gran versatilitat, és per aquest motiu que se la pot trobar en diversitat de condicions, tant del tipus de sòl, l’altitud o l’exposició al sol. Cal destacar, però, que la presència d’aquesta planta està lligada a zones amb presència d’aigua i bona qualitat del sòl.

Pel que fa referència a les utilitats que pot tenir en agricultura, l’esbarzer pot presentar-se com una opció molt viable per evitar l’erosió en parcel·les amb un pendent pronunciat. Tradicionalment, primer es plantava vímet i quan ja estava implantat, es plantaven esbarzers de tal manera que s’entrelligaven les branques. Per la característica forma de les bardisses de fins a 2 metres de mata densa, pot resultar molt adient per frenar el vent.

Addicionalment, com que és una planta punxosa pot exercir com a límit, ja sigui humà o bé per al ramat. En aquest sentit, alhora que fa de tanca per als animals, quan la planta es troba en fase en la que genera brots tendres, aquests són comestibles per als animals (també per als humans!) i amb grans propietats que els poden protegir de diversos mals.

La floració de l’esbarzer va des del mes de maig a l’agost i les seves flors són molt mel·líferes, és per això que el seu nèctar és present en moltes mels.

A més, l’aigua resultant de bullir les arrels amb sal, serveix per a tenyir la roba de color taronja i l’aigua que s’obté després de bullir els brots tendres tenyeix la roba de color negre vell. Cal destacar aquest ús, ja que la seva facilitat d’implantar-se en un indret permet l’ús de les seves arrels sense problemes.

Així mateix, cal remarcar que pot resultar molt complicat d’eliminar-la i pot actuar com a invasora en certs ambients. Per això cal tenir molt en compte on s’implanta.

Cal no confondre-la amb altres espècies del gènere Rubus: Rubus ideaeus, Rubus caesius, Rubus fruticosus, i molts d’altres.

De la informació anterior extraiem els següents usos:

  • Evitar erosió. S’implanta molt bé en gran diversitat de sòls i ambients, creant bardisses denses de fins a 2 metres. Útil pel que fa a l’erosió eòlica com hídrica.
  • Marges. Per la seva densitat i per la presència de punxes pot ser útil per crear marges, front al vent o certs animals. Quan la planta produeix brots tendres, aquests són comestibles pel ramat amb grans propietats digestives i estomacals. Cal limitar la seva extensió en alguns casos, per evitar la creació de bardisses impenetrables per a la fauna amb mobilitat terrestre.
  • Mel·lífera. Floreix de maig a agost i les seves flors són molt mel·líferes.
  • Tintòria. Les arrels bullides amb sal tenyeixen la roba de color taronja i l’aigua resultant de bullir els brots tendres tenyeix la roba d’un color negre vell.
  • Fruits comestibles. Les mores tenen multiplicitat d’usos alimentaris per als humans (fruita fresca, licors, melmelades, pastissos), a destacar la gran presència d’antioxidants que contenen, com a fruit vermell. Atracció de fauna, especialment d’aus, n’hi ha algunes que fins i tot hi nidifiquen!

Resum: Interessant per la creació de bardisses i marges per la seva multitud d’usos en front l’erosió, el vent, tanca de protecció per les punxes i font d’aliment per animals i humans. A més, té molts altres usos no comentats que amb una bona creativitat poden tenir sortida.

Fotografia extreta de: https://vegetaciodelesillesbalears.wordpress.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: