Introduir franges a la parcel·la

franges-parcela

Aquesta vegada faré uns apunts sobre les franges de vegetació a l’interior de les mateixes parcel·les on hi ha el cultiu. Intentaré donar quatre pinzellades de per què pot tenir interès incloure-les als conreus.

Fent un cop d’ull a la imatge aèria, qualsevol persona, sense enraonar massa, diria que és una pèrdua de sòl destinada al no-res i per tant, una clara disminució del rendiment de la parcel·la. I com sempre, el comentari a aquesta afirmació seria… “depèn”. Aquest sistema, tradicionalment s’utilitzava en sistemes agraris basats en minifundis, és a dir, zones amb una parcel·lació exagerada i on les parcel·les tenen formes molt irregulars i de dimensions petites.

Així doncs, si es disposa d’una petita parcel·la de la qual se n’ha d’extreure el màxim rendiment, d’entrada podria semblar contraproduent incloure aquestes franges vegetals, pel fet d’ocupar espai i no tenir utilitat i a més a més, i sobretot, dificultar les tasques de cultiu (llaurar, sembrar, aplicar tractaments, etc.). Però des del meu punt de vista, gairebé tot és possible, i caldria estudiar bé la gran diversitat d’aprofitaments de la superfície en qüestió.

I aquí anem, a la qüestió estrella d’aquesta entrada: per què serveixen aquestes franges vegetals? Quina utilitat poden tenir?

D’entrada, tenen una funció clau en terrenys amb pendent (caldria estudiar com afecta la disposició de les franges en relació amb el % de pendent per tal de fer-les més efectives), ja que l’aigua no circula en el sentit de la pendent llargues distàncies, i per tant, s’evita la pèrdua de sòl, un dels principals problemes actualment.

En segon lloc, aquestes estructures poden aportar productes diferents al cultiu. Aquest fet, segurament trenqui amb els esquemes més majoritaris, que es basen en monocultius i el mateix circuit de comercialització. Aquest sistema basat en monocultius és un sistema que, no ens enganyem, ens facilita la feina, però alhora ens fa més fràgils davant qualsevol fallada de l’engranatge.

Anem al gra doncs, a les franges s’hi poden introduir plantes aromàtiques, afavorint al cultiu alhora que permet extreure’n producte (planta seca per a infusions, olis essencials i altres productes). Una altra opció pot ser (tal i com apareix a la imatge) implantar espècies que ens puguin aportar llenya (sobretot útil en zones amb hiverns freds) o bé, a partir d’aquesta llenya, produir carbó vegetal (molt valorat, davant del carbó mineral d’importació). També podrien incloure’s flors comestibles i altres productes similars, molt valorats en restauració. I per opcions, tot el que la nostra imaginació i creativitat ens aportin, ja ho veieu, sense pensar massa hem passat des d’aromàtiques, a llenya, fins a flors que es mengen. Ja ho veieu, de possibilitats n’hi ha, no trobeu?

Per altra banda, incloure espècies que puguin aportar beneficis directes al cultiu seria una molt bona decisió, per la conseqüent reducció d’aplicació de fitosanitaris i un millor rendiment. A la xarxa s’hi poden trobar un munt de documents sobre flora que atrau a fauna auxiliar!

Una darrera proposta seria la d’introduir espècies fixadores de nitrogen, que tenen un efecte positiu en la fertilitat del sòl (manteniment de la mateixa franja) i per tant, una incidència positiva en els conreus més immediats a les franges. 

Cal destacar, però, que el més recomanable, és combinar algunes d’aquestes opcions, ja que l’ús d’arbusts i/o arbres té un efecte important a l’hora de prevenir l’erosió, de reserva de fauna (que pot controlar plagues del cultiu), però probablement per atraure eficientment la fauna auxiliar serà necessari l’ús de plantes herbàcies.

En resum, més enllà de l’agroforesteria, ja ben estudiada amb la introducció d’arbres fruiters enmig dels cultius, veiem com les franges tenen una infinitat de funcions i aprofitaments.

Fotografia extreta del web de l’Instituto Geográfico Nacional (IGN, 2020). http://www.ign.es

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: